Pridelava penečega vina - Penina Cvitanič

Pridelava penečega vina Cvitanič Pridelava penečega vina Cvitanič Pridelava penečega vina Cvitanič

Peneča vina uvrščamo v posebno kategorijo vin.

S pridelovanjem penine Cvitanič se ukvarjamo že vrsto let, prav zato je naša penina vrhunska in je cenjena po celi Sloveniji.

Pridelava penine poteka po klasičnem postopku, to pomeni, da sekundarna fermentacija poteka v steklenici, nakar vino leži na kvasovkah najmanj 12 do 18 mesecev.

Penino proizvajamo po posebni tehnologiji, katera daje tej penini vse značilne senzorične lastnosti ter posebno kemijsko sestavo. Peneče vino se odlikuje z dokaj veliko vsebnostjo CO2 (ogljikove kisline), ki je v vinu v steklenicah pod relativno visokim tlakom.

CO2 daje vinu živahnost, iskrivost in svežino. Peneče vino mora imeti tlak CO2 večji od 3,5 bara pri temperaturi 20 ºC, ki nastane pri sekundarnem alkoholnem vrenju.

Če drugo vrenje poteka v steklenici, govorimo o klasičnem postopku, če pa poteka v visokotlačnem tanku, govorimo o postopku charmat ali tankovskem postopku.

Po barvi je peneče vino lahko belo, rdečkasto ali rdeče. Po kakovosti pa je lahko namizno, kakovostno in vrhunsko, kar je odvisno od kakovosti osnovnega vina.

Penina spada v skupino penečih vin, katerega bistvo je iskrenje, ki mora nastati v natančno določenem procesu po predpisani metodi. Beseda penina je lepo zveneče poimenovanje slovenskega penečega vina, ki je bila uporabljena (Medved, 1999) že v Bleiweisovih »Novicah kmetijskih, obertnijskih in narodnih reči« 10.decembra 1853.

Postopki za proizvodnjo penečih vin:

- klasični postopek (sekundarno vrenje v steklenicah)

- postopek charmat (sekundarno vrenje v visokotlačnih tankih)

- transvarzijski postopek (sekundarno vrenje v steklenicah, nato izlijejo vsebino iz steklenice v tank, kjer se poenoti, dodajo odpremni liker, filtrirajo in ponovno polnijo v steklenice)

- kontinuirani postopek v visokotlačnih tankih

Vir: bf.uni-lj.si

 

Galerija

Vrhunska - Penina Cvitanič
  • Vrhunska - Penina Cvitanič
  • Vrhunska - Penina Cvitanič
  • Vrhunska - Penina Cvitanič
  • Vrhunska - Penina Cvitanič
  • Vrhunska - Penina Cvitanič
  • Vrhunska - Penina Cvitanič